We inspireren je graag met nieuwe initiatieven en producten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
schnitzer

Behoorlijk wat mensen passen hun voeding heel bewust aan omdat ze een glutenintolerantie, -allergie of -overgevoeligheid hebben. Het mijden van gluten wordt weleens opgenomen in één of ander hip dieet, maar voor velen is het een absolute noodzaak.

Wat is nu precies het verschil tussen een intolerantie en een allergie? Het wordt vaak verward, maar betekent voor de persoon in kwestie een wereld van verschil.

Bij een allergie maakt het afweersysteem van het lichaam specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voeding. De eiwitten waardoor deze allergische reactie kan ontstaan, worden allergenen genoemd. Een allergie uit zich doorgaans direct nadat iemand het bestanddeel gegeten heeft. Zelfs bij de inname van een kleine hoeveelheid kan een heftige reactie ontstaan.

Bij een intolerantie is het afweersysteem van het lichaam niet betrokken. Een intolerantie kan meerdere oorzaken hebben zoals een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam dat bepaalde bestanddelen dient af te breken, een tekort aan transporteiwit in de darmen om voedingsstoffen op te nemen, een reactie op bepaalde additieven,…
De reactie treedt doorgaans niet onmiddellijk op, zoals bij een allergie, maar bouwt geleidelijk op. Bij de ene persoon komt het sneller tot uiting dan bij de andere.

Daarom bieden sommige merken glutenarme producten aan, andere glutenvrije. Gelukkig staat het steeds meer aangegeven op de verpakkingen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Afhankelijk van je gevoeligheid zijn er dus verschillende mogelijkheden.

Zo waren ook onze Valentijnskoekjes, van Basta Sia Buono, bewust met weinig gluten bereid. Zo zie je dat aangepaste producten niet saai hoeven te zijn! ❤

parole parole